Loading Events

Event Details

NisJUGEventsPričamo o Mock-ovanju, Adobe Java CMS-u i Reaktivnom programiranju u Spring-u

« All Events

  • This event has passed.
Nov 08 2018

Pričamo o Mock-ovanju, Adobe Java CMS-u i Reaktivnom programiranju u Spring-u

Davidova 2
Nis, 18000

08.11.2018 @ 17:00 - 19:30

PRIJAVA

Prisustvo ovog događaju je (naravno) besplatno. Prijavite se na sledećem linku: https://goo.gl/forms/S4vSjBybQcvHHfu43.

OPIS PREZENTACIJA

1. Pisanje unit testova uz pomoc biblioteka Mockito, PowerMock i Hamcrest (Igor Georgijev, @igiton) [slides]
Nakon kratkog uvoda i opisa “testing” piramide, biće pokazano kako se importuju biblioteke u projekat i na primeru pokazan primer testa “bez mockovanja” i njegovi nedostaci. Zatim sledi prikaz upotrebe Mockito biblioteke i pisanja unit testa bez anotacija i sa anotacijama, primer lošeg testa zbog ograničenih mogućnosti Mockito biblioteke i prelaz na PowerMock. U okviru prezentacije PowerMock biblioteke biće prikazano mockovanje statičkih, final, private metoda kao i mockovanje konstruktora. Kroz primer se pokazuje i kako Hamcrest olakšava pisanje asserta uz pomoć njegovih argument matcher-a.

2. Adobe Experience Manager – Enterprise Java CMS (Dejan Nikolić, @dnk_decky) [slides]
U okviru predavanja pokušaću da približim jednu nespecifičnu tehnologiju koja se radi u Nišu, uz osvrt kako u praksi funkcionise na klijentskom projektu. Videćemo šta je to AEM. Koji je njegov technology stack. Osvrnućemo se na njegove instance u production-u. Popričaćemo o Backend i frontend tehnologijama. Načinu kako se vrši razvoj kod klijenta. Pomenućemo još neke termine u AEM-u kao što su paketi, monitoring, tipovi UI-a i druge.

3. Reaktivno programiranje sa Spring-om 5 (Dražen Nikolić, @drazennis) [slides]
Već par godina svi pričaju o reaktivnom programiranju. Iako to nije univerzalni pristup, niti rešenje za svaki problem, pruža mogućnost za razvoj asihronih aplikacija koje su “non-blocking”, “event-driven”, koje je moguće skalirati sa malim brojem thread-ova (niti). Spring Framework 5 bazira značajan deo svojih API-ja na Reactive Streams specifikaciji, koristeći Project Reactor. To nam omogućava pisanje koda na deklarativan način (u poređenju sa klasičnim iterativnim pristupom), što rezultira boljem odzivu aplikacija i većoj otpornosti na probleme i greške. U prezentaciji ćemo videti kako možemo primeniti reaktivne funkcionalnosti koje dolaze sa verzijama Spring Framework 5 i Spring Boot 2.

U svakoj od ovih tema, nešto će moći da pronađu svi, od studenata do iskusnijih kolega. Iskoristite priliku i da pitate ono što vas interesuje i prodiskutujete o ovim i drugim temama sa predavačima, ali i sa ostalim članovima grupe na meetup-u.

IDEJA GRUPE
Ideja grupe je formiranje lokalne Java zajednice u cilju deljenja znanja, popularizacija Java development-a, kao i vraćanje zajednici kroz pomaganje mlađim i budućim kolegama. Plan je organizovanje redovnih sastanaka i različitih događaja (u formi radionica, hackaton-a i sl.). Svačije angažovanje, doprinos i pomoć u radu i organizaciji je dobrodošla i potrebna, kako bi grupa bila održiva na duži rok.

Za postizanje tog cilja, potrebno nam je i razumevanje i podrška lokalnih kompanija, koje kroz grupu mogu da se predstave zajednici. U organizaciji ovog meetup-a, pomogla je kompanija Seavus. Nadamo se da ćemo u narednom periodu dobiti podršku i drugih kompanija iz grada.

Seavus

Seavus® is a software development and consulting company with a proven track-record in providing successful enterprise-wide business solutions. The company has over 900 IT experts worldwide and offers a variety of products and service options, successfully covering the European and US market from several offices in the world. Their expanding portfolio covers: BSS/OSS, CRM, CEM, Business Intelligence solutions, ALM, embedded programming, business and consumer products, mobile and gaming solutions, managed services, as well as custom development, consultancy and resourcing. Seavus portfolio includes over 3.500 customers, among which leading worldwide telecoms and handset manufacturers, organizations from the banking and finance industry, consumer electronics, technology, education, government, health, etc.

Details

Date: 08.11.2018
17:00 - 19:30
Event Category:
Event Tags:, ,

Organisers

Drazen
Dejan
Petar
Nemanja

Venue

DELI – prostor za kreativno delovanje
Davidova 2
Nis, 18000
+ Google Map
Website:
https://deli.rs/